TARİHÇE

TARİHÇE

09.10.2017 2245

5 Şubat İlkokulu, eski adı Şahinali İlkokulu Niğde´nin İlhanlı Mahallesinde, Niğde-Kayseri, Niğde Adana kara  ve demiryolu çevresinde oturan yurttaşların çocuklarının temel eğitim ihtiyaçlarını karşılayan eğitim ve öğretim kurumudur.

Okulumuz ilk defa Dumlupınar ilkokulu bünyesinde 1961-1962 öğretim yılında iki sınıf halinde, iki odalı bir evde eğitim ve öğretime açılmış daha sonraki yıllarda Şahinali İlkokulu olarak Kırbağları Okul Yaptırma Derneği ile Vali ve Belediye Başkanı Refik KİTAPÇIGİL´in yardımları ile Niğde-Kayseri kara ve demiryolunun doğusundaki arsaya binası yapılmak sureti ile eğitim ve öğretim hizmetine sunulmuştur.

Okul binası taş yapısı, beş dershane ve bir salonu ile 1980-1981 öğretim yılına kadar çevrenin çocuklarının ihtiyacına cevap vermeye çalışmış ancak bulunduğu arsanın yola ayrılması, burada bir yaya üst geçidinin planlanması, binanın tapusuz ve ihtiyaca cevap verecek nitelikte bulunmaması sonucu yıkılması kararlaştırılmıştır.

Şahinali İlkokulunun bina ve arsa yönünden yetersiz olması, yıkılmasının kesinleşmesi, yüzlerce çocuğun açıkta kalması yeni bir okul yapımına zorlamış, sonuçta İlhanlı Mahallesi Okul yaptırma Derneğinin gayretleriyle bugünkü okulun bulunduğu arsa alınarak Milli Eğitim Bakanlığına devir edilmiş, sonuçta arsaya yirmi dört dershanelik okulun yapımı 1976 da başladı. 

Temel eğitim okulunun yapım işi 1980 yılında tamamlanınca Vilayet Makamının 02/10/1980 gün ve 716/23106 Sayılı Olurları ile Şahinali İlkokulunun taşınması sağlanmıştır. 1980-1981 Öğretim Yılının okul mevcudu 500 öğrenciye, öğretmen kadrosu 17 ye yükselerek çevrede ilköğretim çağında bulunan çocukların tamamı okula kavuşturulmuştur. 

Yeni okul binasının geniş ve modern nitelikte bulunması, aynı mahallede oturan ve Atatürk Orta okulu ile Cumhuriyet Orta okuluna devam eden öğrencilerin durumları dikkate alınarak mahalleli ile işbirliği yapılıp merkez bünyesinde üçüncü bir Orta okul olarak 12 Eylül Orta okulu aynı yıl binada eğitim ve öğretime başlamıştır.

Temel Eğitim Okulu olarak yapılan ve hizmete açılarak binanın birinci katı kütüphane, anasınıfı, laboratuar ikinci ve üçüncü katı ortaokul ve lise, dördüncü katı da ilkokul olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Vilayet Makamının 09/01/1981 gün ve 715/735 Sayılı Olurları, Okul Koruma Derneğinin Kararı ile Atatürk´ün Niğde´ye gelişlerinin yıl dönümünün ilk defa kutlanması, tarihi günü ebedileştirilmesi amacı ile Şahinali İlkokulunun adı 5 Şubat İlkokulu olarak değiştirildi. Gerek Şahinali İlkokulu gerekse 5 Şubat İlkokulu olarak günümüze kadar sayısız öğrenci yetiştiren, yüzlerce yönetici ve öğretmenle hizmet veren okul; Sosyal, Kültürel ve sportif faaliyetlerde il düzeyinde ve Türkiye çapında başarılar kazanarak çevrenin örnek eğitim ve öğretim kurumu haline getirilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Genel Müdürlüğünün 18/09/1992 Tarih ve 703.3/19340 Sayılı Genelgeleriyle 5 Şubat İlkokulunun İlköğretim Okuluna dönüştürülmesi ile 12 Eylül Lisesi (Fatih Lisesi) bünyesindeki Ortaokul kısmı öğrencilerinin bu okula nakledilmesine kararına varılmıştır.

30.03.2012 tarih ve 6287 sayılı yasa gereğince 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında ortaokula dönüşüp 5 Şubat Ortaokulu adını almıştır.